sunnet-kinasi

SÜNNET KINASI

Kına eski gelenek ve göreneklerimizdendir. Bugüne kadar değişmemiş olan adetlerimizdendir. Kınaların evlenen kızlara, askere gidenlere ve sünnet çocuklarına yakılması daha çok yaygındır.

Genelde sünnet kınaları eğlenceli ortamlarda açık veya kapalı mekanlar da yapılmaktadır. Eğlence yapmak istemeyen aileler evlerinde mevlit okutarak veya yemekli müzikli, müziksiz bir ortamda sünnet kınasını yakmaktadırlar. Sünnet kınası erkekliğe ilk adım olarak görüldüğü için kına yakılır ve kutlamalar eşliğinde eğlenilir. Sünnet çocuğu sünnet kıyafetini kına günü giyip eş ve dost arasına çıkmaktadır.
Kına yakımı bilindiği gibi erkek çocuk ortaya oturur, misafirlerin etrafında dönmesiyle türküler söylenir veya dualar okunur. Kınayı aile büyüklerinden birisi erkek çocuğun serçe parmağına yakar. Serçe parmak dışında eline de yakılabilir. Daha sonra erkek çocuk aile büyüklerinin ellerini öpüp eğlenceye devam eder. Sünnet Kınası yakımı her yörede farklı farklı yapılmaktadır.
Sünnet kınasını yapmak isteyenler kına malzemelerini çarşı veya internet üzerinden satın alabilirler. Sünnet kınasında kına dışında kına aksesuarları, çerezler ve misafirlere verilecek olan hediyelerde alınıp ikram edilir. Kına yemekli olacaksa da aile büyükleri misafirleri ağırlayıp çeşit çeşit yemek ikramı yapabilirler. Sünnet kınası aile büyükleri; özellikle anne ve baba için gurur verici bir duygudur. Ve özenerek her şey titizlikle düşünülmektedir.

Sünnet kınası bizim kültürümüzde vardır o zaman bunu yaşatmaya devam etmeliyiz. Sünnet kınası çocuğa yakıldıktan sonra genç kızlara, aile büyüklerine isteyen herkese kına dağıtılır ve hep birlikte kına yakılır. O gün kına yakımını istemeyenler özenle süslenmiş poşetlenmiş toz kınalarını alıp evlerine götürür ve daha sonra kınalarını yakarlar.
Taçsız Prenses

Benzer Yazılar

sunnet-kina-malzemeleri
sunnet-kinasi
sunnet-kinasi
0 cevaplar

Cevapla


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir