Sünnet Fotoğrafçısı

SÜNNET ÇOCUĞUNU SÜNNETE  NASIL HAZIRLAMALISINIZ ?

Sünnet, en eski cerrahi işlemlerdendir. Birçok farklı toplumda geçişte ve günümüzde farklı nedenlerle, farklı gelişim dönemlerinde çoğunlukla erkeklere uygulanır. Uygulama nedenleri olarak tedavi edici, koruyucu, dini ve kültürel gereklilikler sıralanır. Sünnet, batıda genellikle yeni doğan döneminde yapılır.

SÜNNET SOSYAL  AÇIDAN DEĞERLİ

Toplumumuzda erkeklere uygulanmakta olan sünnetin yüksek manevi atfının yanı sıra sosyal değerliliği de mevcuttur. Sünnetin çocuklar üzerindeki psikolojik etkileri ile ilgili dünyada birçok araştırma, yayın mevcutken, ülkemizde bu tarz yayınların oranı oldukça düşüktür. Bunun önemli bir nedeni, toplum olarak Türkiye’de yapılan araştırmalar sünnetin erkek çocuklarına uygulanma yaşının ortalama 7 olduğu gösteriliyor. Geleneklerin getirisi olan ortalama yaş olarak 7’nin tercih edilmesi ve toplumumuzda sünnete affedilen olumlu alanlar, sosyal etmenler, sünnetin olumsuz etkilerini azaltır.

saskin-cocuk

ÇOCUKLARIN SÜNNETE KORKUSU

Çocuklar 3 ile 6 yaş arasında cinsellik ve cinsel bölgeler ile ilgili merak içerisindedirler. Bunun yanı sıra gelişimlerinin getirisi olarak soyut kavramları anlamlandıramazlar. Bu yaş çocuklarının sünnet edilme durumlarında yaşadıkları en büyük korku “tümden kesilecek” korkusudur.

Anne baba doğru bir açıklama yaptığını düşünse de bu yaş çocuklarının Sünnetin gerekliliğini anlama ya da kontrolleri dışında bedenlerine yapılan bu müdahale akıl sır erdirmeleri beklenemez.

YANLIŞ ZAMANDA SÜNNETİN DOĞURACAĞI SORUNLAR

Yanlış zamanda çocuğun fikri alınmadan, açıklama yapılmadan gerçekleştirilen uygulamalar sonrasında çocuklarda kimi ruhsal sıkıntılar yaşanma olasılığı mevcuttur. Çünkü bu gibi durumlarda kişinin izni olmaksızın “beden bütünlüğü” bozulur.

Yanlış zaman, yanlık müdahalelerde çocuklarda görülebilecek ruhsal sıkıntılar;

  • Kaygı
  • Depresyon
  • Gece Terörü (Uyku halindeyken ağlamalar)
  • Takıntılı meşguliyetler
  • İleriki yaşlarda cinsel problemler

Ancak Müslümanlık ve Müsevilikte gerçekleştirilen sünnet uygulamalarına sosyal, kültürel ve dini atıflar kuvvetle mevcut olduğundan, çocuklar genellikle bu gibi sıkıntılar yaşamazlar.

SÜNNET ÇOCUĞU VE BABASI

Ülkemizde sünnet, çoğunlukla eğlencenin de eşlik ettiği törenler şeklinde yapılır ve bu törenler aile için sosyal, erkek çocuk için “büyümek”, “Erkek olmak” gibi değerler içerir. Bu da toplumumuzda sünnetin olumsuz etkilerini azaltan bir diğer önemli etkendir. Ayrıca Nunberg (1947), sünnetin çocuğun baba ile özdeşimini destekleyeceği için bir diğer olumlu etkisinin de olabileceğini dile getirmiştir.

ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

Sünnet uygulamalarının çocuklara zarar vermemesi adına anne ve babaların yapmaları gerekenler şunlardır:

  • Yenidoğan iken sünnet uygulaması olmadıysa 7 yaş mutlaka beklenmeli.
  • Kardeşi de beklemek adına ideal olan 7 yaşı, 4 – 5 sene geciktirmemeli.
  • Yaşı geldiğinde, sünnet uygulama zamanına (okul zamanı, yaz tatili, vb.) dair çocuğun da fikri alınmalı.
  • Süreç, neler olacağı ve neden yapıldığı, sade ve net bir dille çocuğa anlatılmalı.
  • Çocukla anlayışlı, naif ancak net bir dille konuşulmalı. Örneğin: “Bu sene sağlığın için, diğer herkese de olduğu gibi sünnet olman gerekiyor. Ne zaman olmak istersin ? Bana sormak istediklerin var mı? Sor bakalım arkadaşların da olmuş mu?”vb.
  • Haberdar edilmek, çocukların sünnet ile ilgili kaygılarını azaltır, isteklerini artırabilir.

 

Benzer Yazılar

sunnet-dugunu-dekorasyonu
sunnet-kulodu-fiyatlari
sunnet-straforu
0 cevaplar

Cevapla


Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir